Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus - Beaufood (2024)

Deze ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus is echt fantastisch als voorgerecht. Ik bestel dit gerecht steevast als ik bij Van der Valk Houten eet en iedereen aan wie ik dit gerecht tip vindt het één groot succes. Daarom ging ik thuis aan de slag met een Beaufood versie, zodat jullie hem thuis ook kunnen maken. Want geloof mij, dat wil je. Dit gerecht bestaat uit botermalse ossenhaas, die je eerst kort aanbakt en daarna in dunne plakjes snijdt. Oftewel: tataki. De ossenhaas tataki serveer je op bolletjes sushirijst samen met groene asperges, een crumble van kroepoek en we sluiten af met overheerlijke unagi saus. Unagi-watte?! Daar vertel ik je hieronder graag meer over.

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus - Beaufood (1)

Ik heb het over unagi kabayaki saus om precies te zijn. Hét geheime ingrediënt van dit gerecht. Een stroperig zoete, soja-achtige saus. Nu hoor ik je denken ‘Boooo, hoe kom ik hier nou weer aan?’ maar geen zorgen; deze unagi saus verkopen ze vrijwel bij elke toko. Ook bij Sligro en Hanos verkopen ze ‘m en heel soms in de grotere supermarkten. Geloof mij, voor deze saus wil je een blokje om. Deze unagi saus smaakt ge-wel-dig bij sashimi, sushi, paling, gerookte zalm en bij tataki. Ik weet zeker dat iedereen zijn bord leeg zal likken en vragen waar je deze heerlijke saus vandaan hebt. En nee dit is geen gesponsord artikel, ik ben gewoon gróót fan ;) Als je de saus niet kunt vinden kun je hem eventueel ook vervangen door dikke sojasaus óf je maakt hem zelf.

Zelf unagi saus maken

Unagi saus kun je namelijk ook makkelijk zelf maken. Breng in een kleine pan 250 ml sojasaus, 1 teentje geperste knoflook, 1 tl geraspte gember, 2 el suiker en 1 el honing aan de kook en roer tot de suiker en honing gesmolten zijn. Laat de saus op zacht vuur inkoken (dit zal ongeveer 10 tot 15 minuten duren) tot een stroperige saus. Roer regelmatig en blijf goed opletten. Voeg naar smaak nog wat sojasaus of suiker toe. Schenk de saus als laatst door een zeef en klaar is kees! Maar goed, omdat er nog meer op tafel moet komen met Kerst dan alleen dit gerecht met ossenhaas tataki en sushirijst ga ik voor het gemak het liefste voor de kant en klare unagi saus ;)

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus - Beaufood (2)

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus - Beaufood (3)

Dit heb je nodig voor deze ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus / 4 personen

  • 350 ossenhaas – runder diamanthaas kan ook
  • 250 gr sushi rijst
  • 100 gr kleine groene asperges
  • 50 gr cassave kroepoek
  • 4 el unagi kabayaki sauce – verkrijgbaar bij de toko of zie recept hierboven!

Zo maak je het

Kook de sushi rijst volgens de bereidingswijze. Meestal is dit: de sushirijst 15 minuten koken in anderhalf keer zoveel water en daarna 10 minuten laten na stomen met de deksel op de pan.

Halveer de groene asperge in de lengte. Breng een pan met water aan de kook en kook de asperges maximaal twee minuten. Spoel ze direct daarna af met koud water. Zet aan de kant.

Breng de ossenhaas op smaak met witte peper en zout. Zet een koekenpan op het vuur en zorg dat deze goed heet is. Voeg een scheut olijfolie toe. Schroei de ossenhaas rondom kort op een hoog vuur. Het is de bedoeling dat de buitenkant mooi gebakken is, maar de binnenkant nog rauw.Snijd de ossenhaas daarna in zo dun mogelijke plakjes.

Maak je handen nat, leg een eetlepel sushirijst in de handpalm en maak er een langwerpige bolletje van. Ga door tot je 16 bolletjes hebt.

Leg op elk bord vier bolletjes sushirijst, verdeel de groene asperges en de ossenhaas tataki erover en sluit af met unagi saus en verkruimelde cassave kroepoek. (Hiervoor verkruimel je simpelweg de cassave kroepoek met de hand tot crumble).

Serveer direct en genieten maar!

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus - Beaufood (4)

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus - Beaufood (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 6622

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.